Alumni | Met Stiene liggen jouw persoonlijke doelen binnen handbereik

Alumni | Met Stiene liggen jouw persoonlijke doelen binnen handbereik

‘Meest gedreven ondernemer’, die titel behaalde Stiene Rutten zes jaar geleden al in de ideeënwedstrijd Start Academy. Vandaag heeft ze nog niets aan gedrevenheid ingeboet. Stiene is van vele markten thuis en blijft zich voortdurend bijscholen. Ze combineert ondernemerschap, als personal coach, met een voltijdse baan als financieel consulent én met de opleiding Voedings- en Dieetkunde. Stof genoeg dus voor een boeiende inkijk in het ondernemersverhaal van Vlajo-alumnus Stiene.

Tandparels maakten indruk op Start Academy

Stiene: “Al van jongs af wilde ik nieuwe dingen ontdekken, had ik veel creatieve ideetjes en vroeg ik me af hoe ik die zou kunnen vermarkten. 
Als hogere studie koos ik Handelswetenschappen aan de UHasselt, met als doel om op het vlak van economie heel wat op te steken. Ook het vak ‘Ondernemerschap’ zat in het lessenpakket. Het zoomt in op wat ondernemen precies inhoudt: gaande van brainstormen, over een idee omvormen tot ondernemingsplan en het opstellen van een financieel plan. Ik vond dat fantastisch. Maar naast het project dat ik in schools verband aan het uitwerken was, had ik nog andere ideeën. 
Het is met het concept van tandparels dat ik heb deelgenomen aan Start Academy (2017). In plaats van tandpasta in een tube te gebruiken, wilde ik een parel ontwikkelen die een dosis tandpasta bevat en meteen in de mond smelt. Minder verspilling, goede marketing naar kinderen toe én het garandeert voor jong en oud een correcte dosering."

“Wat een prachtervaring was die ideeënwedstrijd voor mij! Als ik eraan terugdenk krijg ik er nog altijd kippenvel van. Je leert daar op heel korte tijd immens veel bij over zowel jezelf als over ondernemen.
Je komt in contact met vaklui die allen samen over enorm veel kennis beschikken, die je op je eentje nooit kan vergaren. Je leert redeneren als een ondernemer, snel schakelen, nieuwe contacten aangaan, je idee delen om het zo alleen maar beter te maken. Want, met z’n allen te samen sta je individueel ook sterker.
Bovendien kon ik altijd terugvallen op de geweldige ondersteuning van mijn docent aan de UHasselt en mijn Vlajo-coördinator.”

“Het toppunt voor mij was om in de finale te staan en daar mijn verhaal met veel passie te kunnen brengen. De juryleden, allen professionals, hebben zich op voorhand ingelezen en verdiept in ieders project en kunnen bijgevolg perfect alle troeven, maar ook de gebreken ervan blootleggen. Razend interessant dus, en zonder enige twijfel een ideale leerschool voor wie interesse of ambitie heeft om te ondernemen.” 

En daarna...

“Gezondheid is steeds een stokpaardje van mij geweest. Via bijscholing heb ik drie diploma’s behaald als coach en personal trainer. Da’s dan meteen ook de sector waarin ik als ondernemer actief ben vandaag.” 
“Ik merkte dat heel wat vriendinnen en kennissen uit mijn omgeving vrij onzeker zijn en niet goed weten hoe ze de balans werk & privé in evenwicht moeten brengen en houden. Ik begeleid en ondersteun jonge vrouwen, meiden zoals mezelf, hierin. Via online coaching volg ik mijn klanten op, deel ik mijn kennis, en reik ik hen allerlei handvatten aan om zelf mee aan de slag te gaan. Op die manier verwerven ze inzicht op hoe hun lichaam functioneert. Met de verworven kennis kunnen ze heel gericht naar hun persoonlijke doelen toe werken.” 

“Naast mijn werkzaamheden als online personal trainer, ben ik voltijds financieel consulent. En dat combineer ik met de studies om diëtiste te worden.”

Toekomstdromen

“De eerstvolgende stap is mijn studie afmaken, zodat ik alle meiden die ik nu aan het coachen ben, nóg intenser kan begeleiden op vlak van voeding.” 

“Ook in het buitenland heb ik een netwerk van kennissen die interesse tonen voor mijn trainingssessies. Dus wie weet, in de toekomst, werk ik mijn materiaal en sessies ook uit in andere talen. Al is dat nog niet voor meteen.”

Struikelblokken bij het ondernemen?

“Ik heb onderschat wat een heel klein idee teweeg kan brengen. Mijn kernidee om online personal training aan te bieden bleek bij de uitrol toch heel wat om het lijf te hebben. Om twee voorbeelden te geven: je moet een website bouwen, je marketingstrategie uittekenen en continu bijwerken, etc.”

“Wat ik heel belangrijk vind als je onderneemt is dat het kristalhelder moet zijn wat je bedrijf doet en waar het voor staat. Dat zou je in 1 zin moeten kunnen formuleren. Een businessplan is daarbij een heel goed hulpmiddel. Wanneer ik nieuwe ideetjes heb voor in mijn onderneming, dan giet ik die in een klein ondernemings- en financieel plan om een scherp beeld te krijgen van wat ik moet doen, wat er bij komt kijken, en toets ik af of dit (financieel) haalbaar is.”

Tips voor jongeren met een ondernemersidee

“Het belangrijkste advies dat ik mezelf zou geven, pakweg zeven jaar geleden is: praat met mensen die zelf ook ondernemen. Ik besprak mijn plannen vaak en uitvoerig met mijn niet-ondernemende omgeving  en dan krijg je doorgaans eerder beschermende feedback. Wat je heel hard tegenhoudt in het maken van ondernemende beslissingen. Alleszins, risico’s die nodig zijn ga je sneller uit de weg.
"Ga op zoek naar evenementen waar je je ideeën op tafel kan leggen, waar andere gelijkgestemde mensen mee kunnen brainstormen, waar je kritische meningen kan waarderen als opbouwende feedback.
Voor mij heeft Start Academy vele deuren geopend. Ik had nooit gestaan waar ik nu sta als ik niet had deelgenomen aan die wedstrijd. Daar ben ik nog steeds enorm dankbaar voor.”

Klaar om te kiezen voor de beste versie van jezelf?