Recy-call van UGent wint ideeënwedstrijd Start Academy

Recy-call van UGent wint ideeënwedstrijd Start Academy

Recy-call, een studententeam van Universiteit Gent, heeft de 9e editie van ideeënwedstrijd Start Academy gewonnen. Start Academy is een gezamenlijk initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en ING België om ondernemingszin, ondernemerschap en creativiteit bij Vlaamse studenten te stimuleren. Uit 77 inzendingen waren er in totaal 6 finalisten bij de laatste kanshebbers. Zij kregen gisteravond de kans om een laatste keer hun idee te pitchen voor een vakjury onder leiding van Hans Bourlon (CEO Studio 100). Recy-call wil het recyclage potentieel van oude GSM’s aanzienlijk verhogen en zo bijdragen aan een duurzamer milieu. Recy-call verdient een geldprijs van € 2.250 en advies van partners ING, Deloitte en Linklaters.

Veel blije en ambitieuze gezichten gisteravond in Brussel. Start Academy betekent dan ook een flinke boost voor alle Vlaamse studenten die een eigen onderneming willen starten. Zes topteams namen het tijdens een feestelijk slotevent tegen elkaar op in een wervelende finale.

Bebat van de GSM’s

Recycleren wint steeds meer aan terrein. Afgedankte mobiele telefoons liggen massaal stof te vergaren in onze lades, terwijl ze perfect gerecycleerd kunnen worden. Recy-call organiseert inzamelacties op scholen om de milieubewustheid bij kinderen en jongeren te verhogen. Eens ingezameld op school worden de gsm’s opgehaald door het Recupel-netwerk waarna ze geshredderd worden tot kleine stukjes en verwerkt tot nieuwe zuivere grondstoffen. De kersverse winnaars Laura Morel en Domien Declercq, twee studenten handelsingenieur, kwamen op dit idee in de wereldstad Shanghai. “We deden er allebei onderzoek voor onze thesis in het kader van circulaire economie. Ons businessconcept is uiteindelijk ook terug te brengen tot diezelfde circulaire trend. We willen de bebat van de gsm’s worden”, zegt een stralende Laura Morel. “Dankzij Start Academy hebben we veel bijgeleerd. We werden ondersteund door professionals uit het bedrijfsleven. Hun uitstekende coaching en feedback heeft ervoor gezorgd dat we ons idee naar een hoger niveau hebben getild. De concurrentie was zeer sterk, deze overwinning geeft dan ook een enorme voldoening als team. Een mooie beloning voor al het harde werk.”

Recy-call werd uitverkozen door een vakjury onder leiding van Hans Bourlon (CEO Studio 100). “Dit studententeam was het meest overtuigend. Ze hebben een mooi uitgewerkt duurzaam idee dat inspeelt op een concrete behoefte vanuit de maatschappij. De educatieve samenwerking met scholen is ook goed doordacht. Hun bedrijf heeft een groot groeipotentieel,” aldus juryvoorzitter Hans Bourlon.

 

Laureaten

 

Publiekswinnaar werd Fit vanuit je zetel. Anton Van Biesen, student kinesitherapie aan de Vrije Universiteit van Brussel heeft oefeningen bedacht om ouderen in beweging te krijgen. Hij noemt het preventieve oefeningen om onze levenskwaliteit langer hoog te houden. Met 'Fit vanuit je zetel', zo heet de applicatie, kunnen ouderen via video's simpele oefeningen nadoen. Boogo (Hogeschool Gent) strandde op een eervolle 2e plaats met hun verfrissende ijsjes met alcohol. Het brons ging naar Microflavours (samenwerking Odisee Brussel en UGent). Zij kiezen voor een duurzame voedselproductie via hun unieke stadsboederij.

Alle laureaten ontvingen een geldprijs en worden verder begeleid tijdens de doorstart van hun project.

Hieronder de winnaars in de verschillende categorieën:

  1. Meest smakelijke demo & meest commerciële pitch : Boogo (Hogeschool Gent)
  2. Meest duurzame project : Recy-call (UGent)
  3. Mooiste droom : Amigrow (Hogeschool PXL)
  4. Beste marktkennis & meeste passie : Backpad (VIVES Hogeschool)
  5.  Meest authentieke spreker: Fit vanuit je zetel (Vrije Universiteit Brussel)
  6. Meest visionaire project: Microflavours (samenwerking Odisee Brussel en UGent)

Ondernemer in de student

95.000 Belgen zijn vorig jaar met een eigen zaak begonnen. Dat zijn er ruim 5.000 meer dan in 2016. Er is sprake van een absoluut record. Uiteraard is er de impact van de conjunctuur, maar ondernemen is ook meer dan ooit hip. En ook ondernemerschap op de schoolbanken zit in de lift. Elke jongere heeft wel een idee of kriebel waarmee je aan de slag kan. Daarom tonen wij met Start Academy dat je ook op jonge leeftijd kan ontdekken of je idee leeft op de markt. Dat idee kan eenvoudig zijn of net complex, helemaal uitgewerkt of gewoon een ruwe gedachte. Start Academy is véél meer dan gewoon een wedstrijd. Kandidaten worden intensief begeleid door ondernemers en bedrijfsprofessionals om uit te vinden of er voldoende potentieel is voor hun businessidee in de markt. En om dat idee vervolgens verder uit te werken in lijn met de verwachtingen van de markt.